РИБНА ГАЛУЗЬ: РОЗРОБКА РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

📌Україна має найбільший потенціал у Європі з водних ресурсів та може нагодувати рибою пів світу. Але війна внесла свої корективи. За оцінками ФАО за 2022 рік збитки галузі рибного господарства склали майже 47 млн дол. США.

📑21 березня 2023 року Верховна Рада України дала старт масштабній реформі рибної галузі, прийнявши Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури». З прийняттям цього Закону повноцінно запрацювали електронні аукціони на право промислового вилову риби. Прозорий механізм торгів створює рівні умови економічної конкуренції та забезпечує рівний доступ до промислу для нових суб’єктів господарювання.

💬Ігор Клименок т.в.о. Голови Держрибагентства акцентує увагу на цифровізації процесів у рибній галузі.

📜«Наразі ми активно працюємо над створенням Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства «Є-риба», яка має на меті мінімізувати контакти держоргану з бізнесом, вести моніторинг, перевірки та контролювати зариблення», – говорить Ігор Клименок.

💥Одещина визначає розвиток рибної галузі як один із пріоритетів продовольчої безпеки. Одеська область була першою в Україні, де запровадили низку пілотних проєктів у рибному господарстві. Сьогодні, за словами Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, актуальним є питання модернізації виробництва рибної продукції з урахуванням євроінтеграційних процесів та світових стандартів, першочергового врегулювання орендних відносин у сфері використання водойм комплексного призначення для потреб аквакультури, підтримка виробництва рибопосадкового матеріалу та селекційно-племінної роботи.

💬“На даний час в Одеській області планується розробка нової програми розвитку рибного господарства з урахуванням вимог та потреб сьогодення. Стратегічними напрямами у рибному господарстві Одещини, враховуючи особливості розвитку галузі нашого регіону є відтворення та раціональне використання рибних запасів у водоймах природного походження, у ставках та водосховищах. Метою програми є забезпечення сталого розвитку галузі рибного господарства в умовах зміни клімату, збереження природних запасів водних біоресурсів, зменшення імпортозалежності галузі, підвищення її конкурентоспроможного потенціалу та створення умов для інвестиційного розвитку, а також збільшення виробництва водних біоресурсів та виробленої з них продукції шляхом покращення екологічного стану рибогосподарських водних об’єктів (їх частин) та збалансованості економічних і соціальних інтересів”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!