КРАЇНА ПРАЦЬОВИТИХ ВИНОГРАДАРІВ

❗20 липня на базі «Центру культури вина Шабо» відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні питання розвитку галузі виноробства: законодавчі та практичні аспекти».

🔱З вітальним словом до учасників наради звернувся начальник Одеської військової адміністрації Олег Кіпер, який підкреслив важливість розвитку галузі. Для Одещини, яка знаходиться в зоні ризикованого землеробства, виноградарство завжди було стабілізатором в економіці.

👍В регіоні розміщено 47 виноробних підприємств на яких в сезон збирання та переробки винограду працює понад 6 тисяч людей. В довоєнний рік було перероблено 60 тисяч тонн винограду на виноматеріали. Разом з тим, в регіоні 200 сільгосппідприємств займаються вирощуванням винограду. В Одеській області площа виноградних насаджень становить понад 60% загальноукраїнської площі виноградників. Незважаючи на те, що виноградарство та виноробство зазнали міцного удару у зв’язку з війною, вітчизняні виробники вина не лише зберегли галузь, а й працюють над її розвитком.

💥Ключовим напрямком роботи круглого столу стало професійне обговорення двох законопроєктів:

✅№9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.

За словами Алли СТОЯНОВОЇ цей законопроєкт дозволить вирішити багато головних для виноградарів питань, доступ до держпідтримки зокрема.

Прийняття законороєкту у другому читанні надасть можливість виноградарським та виноробним підприємствам брати участь не лише в Програмі “Доступні кредити 5-7-9”, а й дозволить подавати заявки до грантової державної програми єРобота в напрямку “Новий рівень: Переробка”.

Це дозволить збільшувати площі вирощування винограду та розширить можливості крафтового виробництва вина.

✅№9139 “Про виноград та продукти виноградарства”. В ході обговорення учасниками прийнято рішення:

✓ запровадити норми контролю якості вина та відкрити на базі державної установи лабораторію для проведення аналізу виноматеріалів;

✓ розробити нормативну базу, яка дозволить витіснити з ринку фальсифікаційні продукти. Має бути контроль повного циклу виробництва вина та винної продукції: вирощування винограду, первинної переробки та реалізації.

💬“Виноробство, засноване на виробництві з власної сировини — це багаторічна експлуатація насаджень та дуже довгі інвестиції.

Галузь дуже вразлива і ми бачимо, що вона потребує державної підтримки. В один гектар потрібно 10−20 тис. доларів вкладень тільки, щоб посадити і щоб мати можливість з цього гектара через 4−5 років почати збирати урожай. Виноградарство і виноробство – перспективні галузі українського агросектору, що мають великий потенціал. «Виноградарсько-виноробний реєстр» повинен спростити аграріям процес отримання ліцензій, доступ до необхідної інформації”, – зазначив Тарас ВИСОЦЬКИЙ, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

💬“Україна має потужний потенціал у кліматичних умовах, ґрунтах, географічному розташуванні для нарощування виробництва вина, який дасть можливість конкурувати із провідними виробниками вина Італії, Франції, Іспанії на світових ринках”, — розповів голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр ГАЙДУ.

💬“Для нашої компанії важливо зберегти виноградні насадження, забезпечити право кожного українця пишатися вином своєї держави», – зазначив Гіоргі ІУКУРІДЗЕ, співзасновник компанії Shabo.

💬“На Одещині зосереджено понад 60% виноробства України.

Площа виноградників у господарствах Одеського регіону становить майже 24 тис. га, на них вирощують близько 260 тис. тонн винограду.

Найбільше виноградників у Болградському районі, там вирощують 78 тис. тонн винограду. У Білгород-Дністровському районі – 76 тис. тонн. В Одеському районі – 27 тис. тонн.

Одещина є серцем виноградарства.

Ми робимо все, щоб наша галузь отримала підтримку та поштовх до розвитку.

Виноградарство – це наші історичні традиції, це наша культура, це важка праця наших людей.

Навіть виноградна лоза – перлина герба Одещини.

Святкувати Перемогу ми будемо вином з нашого, одеського винограду”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

и ещё 29