«ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА БАЗА «ДАЧНА» СЕЛЕКЦІЙНО-ГЕНЕТИЧНОГО ІНСТИТУТУ НААН ЗАПРОШУЄ 15 ЧЕРВНЯ НА ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ПОЛЯ

📍Державне підприємство «Експериментальна база «Дачна» Селекційно-генетичного інституту НААН 15 червня 2023 року запрошує аграріїв на всеукраїнський День поля. Одне з найкращих насіннєвих господарств України продемонструє результати своїх напрацювань і поділиться досягненнями.

❗Внаслідок війни росії проти України зазнали пошкоджень об’єкти наукової інфраструктури НААН, розташовані у Запоріжжі, Херсоні, Харкові, Сумах, Чернігові та Київській області.

🤝Сьогодні Селекційно-генетичний інститут НААН і мережа його дослідних господарств залишаються чи не єдиним діючим острівцем науки на півдні, що може забезпечити агровиробників якісним та доступним насінням вітчизняної селекції необхідних репродукцій.

💬Як розповідає директор господарства Михайло Семеніхін, у своєму розпорядженні ДП «ЕБ «Дачна» має більше 100 сортів і гібридів, при цьому вони передбачені персонально для кожного регіону.

💬«Щорічно в нашому господарстві вирощується від 22 до 25 сортів високоврожайної озимої пшениці, 5 — озимого ячменю, 6 сортів ярого, а також нові сорти гороху та інших культур. В сортименті «Дачної» є сорти, за морфологією схожі на європейські, але з більш високою продуктивністю та адаптовані до місцевих умов; сорти з комплексним імунітетом; сорти напівкарликового типу», — розповідає директор ДП ЕБ «Дачна» Михайло Семеніхін.

💬За словами директора Селекційно-генетичного інституту Вячеслава Соколова, сорт і насіння стають найбільш доступним і ефективним засобом забезпечення сільгоспвиробництва, адже кожен новий сорт і сортозаміна може дати 15-20% додаткового врожаю, а сортооновлення високоякісним сортовим насінням високих репродукцій забезпечує ще 10-15% урожаю зернових культур.

Для середніх і низьких агрофонів науковці рекомендують групу високорослих сортів напівінтенсивного типу: Пилипівка, Журавка одеська, Місія одеська, Нива одеська та нові сорти Покровська та Спадщина одеська. Група сортів інтенсивного типу універсального використання представлена 27 сортами з різною позитивною реакцією на агрофон: з більш високою реакцією, кращі сорти — Мудрість одеська, Катруся одеська, Оранта одеська, Октава одеська, Перспектива одеська та ряд нових сортів — Основа одеська, Вигода одеська, Удача одеська.

💬«Найбільш вагомим досягненням СГІ є сорти екстрасильної пшениці, які за хлібопекарськими якостями знаходяться на рівні кращих світових досягнень ярої канадської пшениці — Зиск, Гладь, Вагома, Мудрість одеська, Кантата одеська, Октава одеська, Оптима одеська. В умовах змін клімату великого значення набувають і ранньостиглі сорти — Кругозір, Фортеця, Манера одеська, Основа одеська, Довіра одеська, які уникають найбільш згубних посушливих умов і розвантажують збирання урожаю.», — додає Вячеслав Соколов.

💬Нові сорти різних сільськогосподарських культур можна буде побачити учасникам Дня поля на дослідному демонстраційному полігоні. Цікавою і наукоємкою буде і пленарна частина заходу, під час якої провідні вчені-селекціонери розкажуть про свої напрацювання, ідеї та пропозиції щодо правильності ставок при виборі того чи іншого сорту озимих культур.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА зазначає, що «День поля – зручний інструмент живого спілкування зі спеціалістами, найкращий спосіб уявити переваги компанії та збільшити клієнтську базу. Сучасні сорти рослин, засоби виробництва, новітні технології, сільськогосподарська техніка та наукові відкриття – все це робить «День поля» унікальною подією. Збільшення інтересу аграріїв, попри воєнний стан, свідчить не лише про потрібність подібних заходів у форматі польової демонстрації, а й про те, що аграрний фронт упевнений у найближчої перемозі нашої рідної України».

📢День поля відбудеться 15 червня, в селі Дачне, Одеського району, Одеської області. Початок о 10.00.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!