ІЗМАЇЛЬЩИНА: ПЕРШІ СЕРЕД КРАЩИХ

💥11 березня під головуванням Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА відбувся виїзний семінар-нарада ““Актуальні питання щодо розвитку зрошення та головні аспекти роботи агросектору в період воєнного стану” в м. Ізмаїл.

Головні теми обговорення з керівниками сільгосппідприємств та представниками територіальних громад:

✔робота (ОВК);

✔реформа рибної галузі;

✔мінімальне податкове зобов’язане;

✔бронювання;

✔держпідтримка.

💥В Ізмаїльському районі створена та ефективно діє перша ОВК Одеської області – “Вода життя” (Суворовська зрошувальна система). Грамотна робота засновників цього ОВК стала прикладом для всій Одещині.

Участь у нараді прийняли:

✅Алла Стоянова, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА;

✅Тарас Кот, перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства;

✅В’ячеслав Грибенко, начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Одеській області;

✅Михайло Шарафаненко, перший заступник голови Ізмаїльської районної військової адміністрації.

📚Присутні ознайомились з Дорожньої картою створення ОВК, яку презентувала Алла Стоянова.

💬“На Одещині 260 тис. га зрошуваних земель, але фактично поливається близько 40 тис. га. Без відновлення зрошуваних мереж нашому регіону не вдасться протистояти кліматичним викликам. ОВК – шанс на відродження зрошувальної системи Одещини. Сільгоспвиробники зможуть збільшити врожайність, захистись від посухи та забезпечити продовольчу безпеку. ОВК беруть на свій баланс об’єкти меліоративної системи. Після створення ОВК аграрії зможуть як самостійно інвестувати у зрошувальну систему, так і залучати інвестиції. Сільгоспвиробники і тепер вкладають кошти у зрошення, адже урожайність після поливу підвищується мінімум у 2-3 рази. Європейський досвід показує, що там де аграріям вдалось створити ОВК, затрати на полив одного гектару виявились на 30% меншими” – говорить Алла Стоянова.

💥По другому питанню порядку денного учасникам наради була дана детальна інформація про відкриття на внутрішніх водоймах Одеської області навігації для суден флоту рибної промисловості. Згідно спільного наказу Одеської ОВА та Оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» від 06.03.2023 № 3 вихід плавзасобів дозволяється виключно у світлий час доби суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на підставі дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, в режимі СТРГ.

💬В’ячеслав Грибенко зазначив, що “вилов водних біоресурсів необхідно здійснювати з урахуванням безпекової ситуації, а також з обов’язковим дотриманням природоохоронного законодавства. Тому прошу наших рибалок дотримуватись вимог наказу. Для нашого регіону підписання цього наказу дуже важливе рішення та я вдячний Аллі Стоянової, яка допомогла вирішити це питання”.

📜Учасники наради розглянули важливі аспекти мінімального податкового зобов’язання (МПЗ):

• суб’єкти сплати;

• механізм розрахунків;

• звільнення від сплати;

• звітність і відповідальність;

• взаємодія між контролюючими органами та органами місцевого самоврядування.

💬Михайло Шарафаненко акцентував увагу присутніх, що “сплата МПЗ впливає на дохідну частину місцевих бюджетів. Метою запровадження МПЗ є подолання тіньового ринку оренди сільськогосподарських земель та боротьба із тіньовими фермерами”.

💬Алла Стоянова звертає увагу на те, що “для малих, середніх і великих суб’єктів господарювання на першому етапі впровадження МПЗ не виникне додаткових фінансових витрат, а економічний ефект від впровадження мінімального податкового зобов’язання можна буде оцінити у першому півріччі 2023 року, коли в бюджет надійдуть перші суми позитивної різниці”.

📑Всі питання, що були підняти під час наради оперативно взято на контроль Департаменту.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!