ОДЕЩИНА — ПЕРЛИНА ВИНОРОБСТВА ЄВРОПИ

📍17 лютого Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський відвідав один із найсучасніших винзаводів в Україні та ознайомився із діяльністю “Центру культури вина Шабо”. У рамках візиту відбулось засідання робочої групи з питань сприяння розвитку галузі виноградарства та виноробства.

📩Активну участь у роботі прийняли:

✅Олександр Гайду голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

✅Іван Чайківський секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

✅Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА

✅Володимир Кучеренко генеральний директор української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості

🌱Для Одещини, яка знаходиться в зоні ризикованості землеробства, виноградарство завжди було стабілізатором в економіці. В регіоні розміщено 47 виноробних підприємств на яких, в сезон збирання та переробки винограду, працює понад 6 тисяч людей. В довоєнний рік було перероблено 60 тисяч тонн винограду на виноматеріали. Разом з тим, в Одеському регіоні 200 сільгосппідприємств займаються вирощуванням винограду. Виноробна продукція Одещини згідно з офіційними статистичними даними займає до 70% всього українського ринку. Саме в Одеській області площа виноградних насаджень становить понад 60% загальноукраїнської площі виноградників. Незважаючи на те, що виноградарство та виноробство зазнали міцний удар у зв’язку з війною, вітчизняні виробники вина не лише зберегли, а й працюють над розвитком галузі.

💬Алла Стоянова директор департаменту агарної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА виступаючи, підкреслила, що “попри війну, наперекір складностям саме наші Одеські вина займають лідерські позиції на світових виставках. І в першу чергу, це можливо завдяки відданості галузі наших виноградарів та виноробів, їх невичерпній насназі та жазі до справи життя – виробництва відмінного виноградного вина. Вочевидь, що головне питання для держави – не лише зберегти українські підприємства, а й знайти механізми, як підтримати їхню зацікавленість у подальшому розвитку. Виноградарсько-виноробна галузь потребує допомоги та впровадження державних інструментів стимулювання, спрямованих на заохочення виноробів вирощувати виноград та виготовляти вино. Саме про це йшла мова на зустрічі з Міністром в Шабо”.

🍇SHABO знаходиться в мальовничому кутку Одещини. Виноградники компанії складають майже 1200 га. В основі угіддя закладено як старі саджанці, які вдалося відновити, так нові – привезені з Італії та Франції. У терруарі висаджено 20 традиційних європейських сортів, а також сорти Сапераві, Ркацителі. Росте тут і унікальний місцевий сорт Тельті-Курук, який з’явився на цих землях ще за турків-османів. У Шабо найбільші (близько 40 гектарів) та найдавніші його насадження. Це справді візитна картка не лише компанії, а й країни. Продукція цієї марки представлена не лише у всіх регіонах України, але також у Грузії, Ізраїлі, Франції, Чехії та ще 16 країнах.

💬Важа Іукурідзе, засновник компанії, спілкуючись з учасниками зустрічі зазначив, що “для нашої компанії важливо забезпечити право кожного українця пишатися вином своєї держави”.

💬“Ґете писав “Життя надто коротке, щоб пити погані вина”. Я хочу, щоб кожен усвідомив, що наше українське виноробство, наше одеське вино – це не лише економіка. Головне в іншому. Одеське вино – це наші історичні традиції, це наша культура, це важка праця наших людей. Більш того, наше одеське вино — це доля міжнародного іміджу України. Ми робимо все, щоб нашу галузь отримала підтримку та поштовх до розвитку. Виноградна лоза — перлина гербу нашої рідної Одещини. Війна закінчиться нашою Перемогою, а от вино Перемоги має бути Одеським” – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Фотозвіт за посиланням https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0SnjjE7BptCv2aK22GSJyzNcyvj8MgXKYmmwZGb4gc18bmF1Kz1XLzQYK29T3aKhbl&id=100065109518753