ЗБЕРЕГТИ ТА ПРИМНОЖИТИ РОДЮЧІСТЬ ГРУНТІВ ОДЕЩИНИ

📌15 лютого відбулась нарада щодо стану ґрунтів Одещини.

🍀Ґрунт називають головним багатством держави й планети. Однак цим стратегічно важливим ресурсом далеко не завжди розпоряджаються раціонально, й в Україні, як і в більшості країн світу, відбувається небезпечний процес деградації ґрунтів, котрий фахівці називають «тихою кризою планети».

📊Зокрема, дані моніторингу земельних ресурсів переконливо засвідчують, що останніми роками наші ґрунти помітно збіднюються і втрачають свої якісні та продуктивні показники.

💬Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА акцентує увагу, що “ґрунти — це не просто і не лише питання землі. Давайте розберемось. На ґрунті виробляється понад 90% продуктів харчування. Ґрунти – бар’єр, що стримує негативний вплив діяльності людини на природу. Більш того, саме ґрунт забезпечує біорізноманіття. Науковці часто наводять приклад, що за вмістом біомаси ґрунт майже в 700 разів перевершує океан. І на останок зауважу, що ґрунти грають важливу роль у глобальних процесах зміни клімату. Хтось назвав ґрунти «живою шкірою» планети, але, на жаль, сьогодні ця шкіра «хвора». Аналіз світового земельного фонду свідчить, що землі, які повністю деградували або мають високий ступінь деградації, складають понад 1 млрд гектарів землі. Щоб легше було уявить собі, що означає ця цифра, то це майже 16 територій нашої України. Щороку 12 мільйонів гектарів земель у світі просто перетворюються на пустелю. Ми повинні не просто порушувати питання збереження грунтів, а й розробити дієвий механізм захисту”.

📜В ході зустрічі учасники прийняли рішення про створення робочої групи та спільну розробку нормативної бази, що буде спрямована на вирішення питання збереження ґрунтів.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!