Конференція з розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі України

7 жовтня на базі ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» відбулась конференція з розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі України?.

Одеську обласну державну адміністрацію на заході представляли Олег Муратов заступник голови Одеської обласної державної адміністрації та Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА.

Від імені голови обласної державної адміністрації Олег Муратов привітав учасників конференції та підкреслив увагу до розвитку цій галузі. “Сергії Гриневецький неодноразово зазначав, що для Одеської області, яка знаходиться в зоні ризикованого землеробства, виноградарство завжди було стабілізатором економіки! Якщо не було врожаю зернових, то аграрії Одещини могли розраховувати на урожай винограду. Перед нами стоїть завдання не просто зберегти, а розробити стратегію ефективного розвитку цих галузей в нашому регіоні” – відмітив Олег Муратов, виступ якого задав конструктивний тон дискусії.

Теми конференції:

✅Тенденції розвитку виноградарсько-виноробної галузі Одеської області та України. Можливості використання космічних технологій в інтересах виноробства

✅Вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі шляхом використання інструментів виконавчої та законодавчої гілок влади Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики у своєму виступи зробила акцент присутніх на аналітиці змін до законодавства, які стосуються розвитку хмелярства та виноградарства країни.

“Тонкий перетин двох галузей, їх взаємозв’язок, подібно переплетення виноградної лозі, найкраще підкреслює необхідність комплексного підходу до розробки стратегії розвитку виноградарства і виноробства України. Галузь виноградарства налічує тисячі працівників. Їх професіоналізм та відданість улюбленій справі сприяють реалізації значного потенціалу галузі – розвитку та популяризації українського виноробства, насиченню внутрішнього ринку якісною та конкурентоспроможною продукцією, створення продукції з доданою вартістю, нарощенню експорту і як результат – розвитку сільських територій, створенню нових робочих місць та збільшенню надходжень до бюджетів різних рівнів Ця конференція стане ще одним поштовхом для сприяння підприємницької ініціативи на селі та підкреслить важливість розвитку виноробства та виноградарства Одеського регіону” – зауважила Алла Стоянова.

Ірина Ковальова, доктор с.-г. наук, директор ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова надала учасникам конференції цікаву інформацію по проблематиці галузі та можливих механізмів збереження та розвитку. У своєму виступі вона зазначила, що “Україна має велике різноманіття вітчизняних генотипів та створені регіональні сортименти, які спроможні забезпечити означені потреби сталого виноградарства. Розробка моделей оцінки продуктивності дозволяє визначити період, який забезпечать ці генотипи – щонайменше до 2050 року”.

В результаті зустрічі учасники розробили проєкт резолюції з наработками механізмів виходу віноградарсько-віноробної галузі зі скрутного становища, яка буде вже 8 жовтня передана першому заступнику Міністра аграрної політики Тарасу Висоцькому.

РОЗВИВАЄМО АГРАРНУ ОДЕЩИНУ РАЗОМ!

Подробиці та фоторепортаж за посиланням https://www.facebook.com/112107041148632/posts/138664635159539/