БОЛГРАДЩИНА – СЕРДЦЕ ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА УКРАЇНИ

27 вересня в рамках «АгроФорум 2021: Південь і північ» пройшли ознайомчі поїздки на одні з кращих підприємств району.

Ягодою життя називають виноград – одну з перших культур, відомих людству. Виноград став символом багатьох благ, його зображення знаходять на старовинних фресках і орнаментах, він фігурує в легендах, переказах та є одним із символів герба Одеської області. Для того, щоб виростити виноград необхідні сонячне світло, теплий клімат, помірна волога, земля і любов. Виноград чуйно сприймає турботливі руки й відгукується на любов хорошим урожаєм.

Особливість Бессарабії – працьовиті люди, які своєю турботою і старанністю здатні подолати будь-які перешкоди.
ТОВ «Вінхолл Оксамитне» – приклад стійкості та любові до рідного краю.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин відзначає, що «на цей момент під виноградники в Україні відведено лише 44 тис. Га. Зниження використання земель під вирощування виноградної сировини пов’язано з дорожнечею насаджень, переважанням обсягу імпорту над експортом винних напоїв. Однак, попри всі складності, в українського виноробства існує величезний економічний потенціал. І спільне завдання влади й бізнесу – не просто зберегти, а розвинути виноградарство і виноробство. Найближчим часом за сприяння голови Одеської обласної адміністрації Сергія Гриневецького в Департаменті буде створено відділ, завданням якого буде активізація розвитку виноградарства. В цілому для розширення меж виробництва продуктів виноробства розроблена державна програма, розрахована на поліпшення економічного стану виноградарства.

До 2025 року план розвитку галузі передбачає:
– Збільшення обсягів споживання українського столового винограду, доведення виробництва продукції до рівня задоволення попиту населення;
– Розширення меж для експорту винної продукції;
– Створення умов для підняття конкурентного рівня продукції виноробства внаслідок збільшення якості сировини, модернізації обладнання;
– Розширення виноградників і збільшення кількості посадкового матеріалу в півтора раза;
– Відведення 10% галузі під винну продукцію з автохтонних сортів винограду.

При дотриманні умов програми економічна вигода держави зростає вдвічі шляхом отримання податків, а малі господарства отримують право на безперешкодний легальний розвиток.

Болградщина має всі шанси стати столицею виноробства країни!
Розвиваємо Аграрну Одещину разом!