СЕКРЕТ АГРАРНОГО УСПІХУ: КОМАНДНА РОБОТА ТА ЛЮБОВ ДО РІДНОЇ ОДЕЩИНИ

Наради, засідання, круглі столи, виїзди на об’єкти й відпрацювання кожного звернення – за останні три місяці Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин на чолі з Аллою Стоянової проведена титанічна робота по відродженню сильної аграрної Одещини.

Закономірним підсумком став унікальний для Одеської області захід – перша в історії області регіональна нарада: приїзд Міністра аграрної політики з командою міністерства та директорів Департаментів агрополітики зі всіх куточків України.


10 вересня під головуванням Сергія Гриневецького голови ОДА, Романа Лещенко Міністра аграрної політики та продовольства України та першого заступника Міністра Тараса Висоцького відбулась нарада на тему «Сучасний стан та проблемні питання взаємодії органів місцевого самоврядування з органами державної виконавчої влади питань аграрного розвитку, земельних відносин та оподаткування».

“Метою зустрічі є обговорення співпраці з територіальними громадами в напрямку вирішення нагальних питань земельної реформи, податкових платежів, зрошення, напрацювання шляхів й стратегічних напрямків розвитку сільських територій на найближчий час та перспективу. Нам необхідно посилити ресурсний потенціал регіону та зробити Одещину прикладом щодо якісного впровадження нових реформ та змін в аграрному секторі», – повідомив голова ОДА Сергій Гриневецький.


Роман Лещенко Міністр аграрної політики та продовольства України привітав Одещину з дуже потужними показниками по зернозбиральної кампанії ранніх зернових та сказав, що це дійсно феноменальний результат за всі роки незалежності, а також зосередив акцент зустрічі на аналізі законодавства.

Нарешті розблокували роботу по законопроєкту #5202-д про створення ОВК та прийняли його за основу. Прийняття цього закону дасть можливість водокористувачам достойно працювати на землі і не боятися вкладати свої кошти на відновлення та розвиток внутрігосподарських зрошуваних систем.

“Гідротехнічна меліорація допоможе покращити урожайність та зменшити собівартість поливу. Як результат – підвищимо врожайність та захистимо від знищення чорноземи. Колеги, ми зробили прорив по земельній реформі, відновлюємо роботу міністерства, підсилюємо державну підтримку, запускаємо нові проєкти й все це завдяки нашим аграріям та керівникам, які не стільки говорять, як роблять. Ми не маємо наміру зупинятися, не забавляємо темпів і працюємо разом. Дякую Одещина за такий приємний, а головне, продуктивний робочий день», – оголосив Роман Лещенко.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, в свою чергу, розповів присутнім про стан та проблемні питання взаємодії органів місцевого самоврядування з органами державної влади з питань аграрного розвитку, земельних відносин та оподаткування. Він відмітив високу конструктивність в роботі аграрної команди на Одещині.

“Запрацював ринок землі, територіальним громадам надані чималі повноваження щодо розпорядження землями різних категорій. Рішення про використання земель повинні прийматися з урахуванням специфіки і перспектив розвитку сільських територій, є одним з найважливіших напрямків діяльності територіальних громад. Ефективне і грамотне використання земельного ресурсу – запорука успішного розвитку ОТГ ” – зазначив Тарас Миколайович.

Ключовою подією заходу став виступ Алли Стоянової директора Департаменту агрополітики та презентація 12 першочергових проектів по відновленню зрошення в Одеській області.

“Непрості ситуації – це завжди привід для перевірки командної згуртованості та професіоналізму кожного. Посуха змусила в найкоротші терміни перейти на нові правила і технології. Кожен від чиновника до аграрія, незалежно від посади і досвіду роботи, став часткою важливого завдання – не просто зберегти аграрний потенціал області, а створити механізм для росту і розвитку.
І якщо МИ РІК ТОМУ ЗУСТРІЧАЛИСЯ В ЦЬОМУ Ж ЗАЛІ І ОБГОВОРЮВАЛИ МЕХАНІЗМИ БОРОТЬБИ З НАСЛІДКАМИ ПОСУХИ, ТО ВСЬОГО ЧЕРЕЗ РІК, ВЖЕ СЬОГОДНІ, МИ З ВАМИ БАЧИМО ОПРАЦЬОВАНІ ПРОЄКТИ ДЕРЖАВНОГО МАСШТАБУ.
Зрошення для Одещини – шанс стати аграрної столицею України. Дякую Роману Миколайовичу, Сергію Рафаїловичу й Тарасу Миколайовичу за злагоджену системну роботу», – зазначила Алла Стоянова.

Підсумком зустрічі стало підписання меморандуму між Міністерством аграрної політики та продовольства України, Одеською обласною державною адміністрацією та Асоціацією громад. Підписаний Меморандум сприятиме успіху в досягненні позитивних результатів через постійну комунікацію між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Знаковою подією стало, що саме в Одесі пройшла перша регіональна зустріч команди аграрної політки країни. Глави Департаментів агрополітики гідно оцінили роботу керівництва області та особисто Сергія Гриневецького та Алли Стоянової, зазначивши, що “коли робота в руках професіоналів, у області є перспективи розвитку та процвітання”.

Одещина об’єднує всіх: від Львова до Донецька.

Працюємо командою, розширюємо можливості, будуємо сильну аграрну Одещину!

Підсумком зустрічі став виїзд, який організувала Алла Стоянова директор Департаменту агрополітики, з метою огляду стану насосних станцій на яких запроваджується реконструкція зрошуваних систем.

Висловлюємо подяку всім, хто взяв участь у заході:
– керівникам структурних підрозділів АПК ОДА України;
– членам Асоціацій;
– головам районних державних адміністрацій;
– депутатам обласної ради;
– головам районних рад;
– сільським, селищним, міським головам;
– обласному управлінню водного господарства та команді керівників їх районних управлінь;
– керівникам обласних управлінь місцевих органів влади;
– інвесторам;
– керівникам аграрних підприємств.